Sensitief Zijn

Spread the love

Sensitieve mensen zijn net als anderen grappig, serieus, harde werkers, en jagen ook hun dromen na. Op straat zijn ze niet te herkennen aan een button, een specifieke haarkleur of een bepaalde manier van lopen. Het verschil zit van binnen. Hoog sensitieve mensen verschillen van ‘niet hoog sensitieve mensen’ doordat ze voelsprieten hebben die meer waarnemen en opvangen. Informatie komt dieper binnen en neemt meer ruimte in. Hierdoor hebben ze meer (zintuiglijke) indrukken te verwerken.

De kans is groot dat jij jezelf of iemand uit je omgeving (her)kent als hoog sensitief. Gemiddeld is 1 op de 5 mensen (!) hoog sensitief.

Hieronder beschrijf ik algemene en veel voorkomende kenmerken die je ervaart als je hoog sensitief bent. In al mijn blogs lees je terug over (hoog) sensitiviteit want het is een belangrijk deel van mijn Zijn. Het staat bovendien centraal in de inspiratie en begeleiding die ik bied.

Hoog sensitieve mensen zijn eerder ‘vol’ van alle indrukken die ze om zich heen op doen. Zij nemen vaak meer details waar in hun omgeving. Ze kunnen energieën (goede en minder goede) van anderen aanvoelen en zich hiermee verbinden.Hoog sensitieve mensen zijn niet vreemd of speciaal ze zijn net als anderen grappig, serieus, hard werkend en talentvol. Ze verlangen net als ieder ander naar een leven waarin ze tot bloei mogen komen. Hun (zintuigelijke) voelsprieten zijn echter wel anders dan bij ‘niet hoog sensitieve mensen’.

Als je hoog sensitief bent dan neem je meer waar. Je voelt aan bij anderen of ze wel of niet écht zijn (of bijvoorbeeld te veel een andere rol spelen). Je bent, al dan niet bewust, op zoek naar mensen die in verbinding staan met hun eigen Zijn (ziel/kern).

Als je niet verbonden bent met jezelf dan ben je (te) veel met je voelsprieten naar buiten gericht. Je bent door je zorgzaamheid en gevoeligheid vooral bezig om signalen van anderen op te vangen en hierop af te stemmen. Dit kan ten koste gaan van jezelf en je eigen behoeftes.e jelfelf jouw

Je bent minder goed in staat om je grenzen aan te geven en deze vast te houden. Je wilt het graag goed doen en legt de lat hoog. Hierdoor ben je sneller vermoeid en overprikkeld. Als dit lang doorgaat kun je terecht komen in een burn-out of depressie.

Hoog sensitief zijn betekent dat je eerder positief en negatief ‘geraakt’ wordt. Je hebt meer tijd nodig om te verwerken wat je in vervoering of juist in mineur brengt. Alles wordt intens beleefd. Dit brengt ook bepaalde kwaliteiten met zich mee. Kwaliteiten waarmee je tot bloei kunt komen. Je bent creatief, origineel, en hebt oog voor detail. Je houdt van harmonie. Je geeft om anderen en je bekommert je om hun welzijn. Je bent empathisch.

Leven met een juiste hoeveelheid zelfzorg en zelfcompassie zijn niet vanzelfsprekend. Zeker niet in een maatschappij waarin presteren, doorgaan en volhouden als sterke normen gelden. Om over het tempo waarin alles gaat, en de hoeveelheid prikkels die er zijn, nog maar te zwijgen.

Je hebt meer tijd en rust nodig om op te laden en je te ontdoen van stress en een te ‘vol hoofd’.

Intuïtie is je eigen interne raadgever . Intuïtie reageert altijd vanuit kalmte en weten, nooit vanuit emotie.

Jezelf kennen en omarmen ‘in hoog sensitief zijn’ met alle kwaliteiten en valkuilen die hierbij horen is een groot voordeel. Als jij jezelf beter kent, kan je meer op jezelf en je intuïtie (innerlijke wijsheid) afstemmen. Door mijn blogs wil ik je inspireren om je sensitiviteit te omarmen en het om te zetten in kracht!!

Liefs,

Chandrika.

Foto’s paardenbloemen: Willeke Buitenhuis.