De boekenkist.

Spread the love
Het olifantje bovenop de boekenkist komt uit mijn geboorteland India.
De olifant staat o.a. symbool voor kracht en wijsheid. Ik ben dol op lezen.
Boeken vergroten mijn wereld, een wereld waar ik al van kinds af aan ontzettend nieuwsgierig naar ben.
Boeken sterken mij in sombere en onzekere periodes die ik ken en gekend heb in mijn leven.
Ik heb dan ook grote bewondering voor de mannen en vrouwen die boeken schrijven en hiermee
anderen inspireren en bemoedigen!

Deze pagina vul ik iedere week aan met een boek wat mij heeft geïnspireerd. De boeken uit dit kistje hebben betrekking op onderwerpen die centraal staan op deze website:

  • Hoog sensitief zijn
  • Depressie
  • Kind van ouders met psychische problemen. (hieronder vallen diverse stoornissen, waar kinderen mee te maken hebben gehad of zelf hebben gekregen als gevolg van)
  • Natuur

Ik hoop dat ik op deze manier wat inspiratie kan doorgeven!

Liefs,

Chandrika

foto: Tessa Lemaire

Titel: Leven met hooggevoeligheid

Ondertitel: Van opgave naar gave

Auteur: Susan Marletta Hart

Uitgever: ten Have

Categorieën: Informatief, psychologie, zelfhulp

Thema: Hooggevoeligheid

Website: www.susanmarlettahart.com

Dit is voor mij het boek waardoor hoog sensitief zijn echt duidelijk werd. Ik herkende mijzelf in zoveel wat er omschreven werd. Het klinkt cliché maar alle puzzelstukjes vielen op hun plaats. Het boek is heel helder geschreven. Susan werkt als coach en gebruikt praktijkvoorbeelden om te verduidelijken waar je als hooggevoelig mens tegenaan kan lopen. Ze geeft je handvatten hoe jij met je eigen hooggevoeligheid kan omgaan en dit juist kan inzetten als krachtige tool in je leven. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting en oefeningen en tips.

“Herken je jezelf in het beeld van een hooggevoelige? Dan zocht je waarschijnlijk als kind al de stille plekjes in het bos op om jezelf te troosten of om verbinding met de prachtvolle natuur te ervaren.” (blz 27)

Titel: Dwars door het donker

Ondertitel: De moed om ongelukkig te zijn

Auteur: Nowelle Barnhoorn

Uitgever: Prometheus

Categorieën: autobiografisch, psychologie

Thema(‘s): Depressie, transformatie, spiritualiteit

Website: www.nowelle.nl

Het boek van Nowelle kocht ik toen ik merkte dat ik meer afgleed in somberheid en piekeren. De titel sprak me aan, omdat ik me dit keer niet wilde afwenden van het donker maar voelde dat ik het moest toelaten wilde ik weer verder kunnen. De ondertitel was ook een voltreffer: de moed om ongelukkig te zijn. Ik was op dat moment net bezig met het schrijven van mijn eerste blog die als titel ‘ de moed om moedig te zijn’ had. Het woord ‘moed’ kwam niet voor niets op mijn pad.

Nowelle zegt hierover in haar boek:

“Als we de donkere kant van onszelf blijven ontkennen en maskeren, is het onmogelijk het gevoel te hebben dat we er helemaal mogen zijn.”

Het relaas over haar worstelingen is voor heel helder omschreven en voor mij herkenbaar. Nowelle schrijft toegankelijk, luchtig en met een vleugje humor. Hierdoor voelt het boek niet ‘zwaar’. Ze houdt zonder oordeel rekening met de verschillende gedachten gangen die mensen hebben over het leven zelf en waarom ze hier op aarde zijn.

Op de laatste bladzijde van haar boek richt ze zich tot jou als lezer en geeft ze je mee hoe waardevol en geliefd je bent! Ik hield het niet droog toen ik het las.

Als je zelf worstelt met somberheid, depressie en levensvragen dan is dit boek een bron van (h) erkenning en heel, heel erg bemoedigend.

Titel: Gapen onder water

Auteur: Revka Bijl

Uitgever: Nieuw Amsterdam

Categorie: Roman

Thema(‘s): Volwassen worden, je plek vinden in de wereld.

De hoofdpersoon is zeer waarschijnlijk hoog sensitief.

Het tweede personage is een KOPP kind (kind van ouder(s) met een

psychische problematiek).

Er is geen meerwaarde om deze labels zo te duiden in het boek, maar tussen

de regels door zijn ze zo wel te herkennen. (zie ook de reactie van de auteur

hieronder).

Website: http://www.revka.nl

Revka portretteert Veda, een jonge vrouw die worstelt met de invulling die ze wil geven aan haar leven. Ze spiegelt zich aan de buitenwereld, een wereld waarin ze zich niet thuisvoelt. Veda komt in contact met Kyra, zij 11, er ontstaat een bijzondere band tussen hen. Zonder ervan bewust te zijn helpen ze elkaar verder. Wat het boek bijzonder maakt is dat het kabbelt, rondom het dagelijks leven van Veda en toch gebeurt er een hoop. Revka verweeft een droge humor in haar schrijven en hierdoor is het boek verrassend leuk en luchtig.

Ik heb Revka gemaild met een paar vragen over haar boek:

1.    Is Veda hoogsensitief?

Nou waarschijnlijk wel, als ze een checklist zou invullen zou ze hoog scoren. Maar ik weet niet of ik haar dat zou aanbevelen. Ik denk dat ze meer baat zou hebben bij het erkennen van de overeenkomsten tussen haarzelf en die enge boze buitenwereld, dan bij het inzoomen op haar ‘anderszijn’. Eigenlijk merkt ze dat ook zelf wanneer ze haar aandacht verlegt naar Kyra.

2.     Wat zie jij terug van jezelf in Veda?

Tsja, heel veel vrees ik. Ik denk dat ze een aantal eigenschappen heeft die ik ook heb- maar dan zijn ze in haar geval uitvergroot. Het nerveuze, het vervreemde, observerende… die aspecten heb ik niet verzonnen. Op sommige vlakken zou je kunnen zeggen dat ze de meest broze versie van mezelf is.

3.     Kyra is een kopp kind, heb je dit bewust zo geschreven?

Met Kyra wilde ik vooral een personage maken waar Veda aansluiting bij zou vinden. Veda kan haar rol als volwassenen vorm geven, en Kyra de rol van kind niet. Dat maakt ze buitenstaanders en dat maakt ook die onwaarschijnlijke vriendschap iets logischer.

4. Ik lees over het volwassen worden in een wereld waarin je niet past en de strijd om jezelf te blijven, kan jij je hierin vinden?

Ja, die thema’s zitten er zeker in. Het heeft ermee te maken dat ik midden in de vorige economische crisis afstudeerde en ineens met een waardeloos diploma de wereld in moest trekken. Alles wat er tot dan punt tegen me gezegd was over studeren, was in termen van mogelijkheden, ‘een papiertje halen’, denkniveau… maar dan blijkt de wereld ineens helemaal niet zo op jou te wachten. Dus die strijd die Veda levert gaat ook echt het proberen een plekje te vinden. Ik denk dat het verleidelijk is om te zeggen dat een wereld niet past, maar dat is natuurlijk ook maar perceptie. De wereld die jij in je hoofd hebt, past dan niet- maar die wereld bestaat natuurlijk uit wat jij bedenkt en mogelijk ook uit veel angsten.

5.     Kan jij de titel uitleggen? Ik denk dat ik hem wel kan interpreteren (onder water kan je niet uitrusten en wegduiken, je mag leren gapen boven water in de échte wereld) maar ben benieuwd wat jou bedoeling is van de zin ‘gapen onder water’. Het is wel een titel die nieuwsgierig maakt.

Ik ben wel blij met de titel, want het was inderdaad de bedoeling om nieuwsgierigheid te wekken. Gapen onder water is voor mij een ultieme vorm van zelfsabotage- in het boek zegt Veda ‘je hebt er vooral zelf last van’, en dat is natuurlijk ook zo. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook een beetje absurd, en dat is precies wat ik leuk vind in de wereld, het absurde, het verbazingwekkende en vooral hou ik ervan hoe je met humor altijd een beetje licht kunt laten binnenkomen.

Titel: Het oordeel voorbij

Auteur: Silvia Rikmanspoel

Uitgever: Eigen uitgave in samenwerking met Sanne Rikmanspoel

Categorieën: Autobiografie, reisverslag, KOPP.

Thema(‘s): Depressie, boulimia, Santiago de Compostella.

Website: www.hetoordeelvoorbij.nl

Silvia raakt veel onderwerpen aan in dit boek. Haar wandeling van 900 km neemt hierbij een prominente plaats in. Silvia neemt je mee op haar wandeltocht en beschrijft naast hoe ze van herberg naar herberg loopt en wie ze ontmoet ook wat er in haar hoofd omgaat. In flashbacks lezen we over haar jeugd en hoe de depressies van haar moeder haar hebben gevormd. Op de achtergrond sluimert een eetstoornis, een overlevingsmechanisme wat haar een gevoel van (schijn) controle geeft. Er zijn heel wat patronen die doorbroken mogen worden wil ze zich vrijer en zekerder gaan voelen over wie ze is en mag zijn. Ik denk dat het boek voor degenen die interesse hebben in de pelgrimstocht, of hem al eens gelopen hebben een ‘feest’ der herkenning zal zijn.

De andere onderwerpen riepen bij mij het meest herkenning op, en ook sommige monologen van Silvia over bijvoorbeeld het maken van eigen keuzes zijn herkenbaar.

“Ik moest veel van mijzelf en in alle haast rende ik zover mogelijk bij mijzelf vandaan. Als ik rende, hoefde ik niet te voelen. Na jaren rennen en ontkennen, zat ik niet lekker in mijn vel en ik vroeg me regelmatig af wie ik was. Ik moest veranderen. Maar hoe dan?” (blz 137)

Titel: Zelfcompassie

Ondertitel: stop jezelf te veroordelen

Auteur: Kristin Neff

Uitgever: Cargo, Amsterdam

Categorieën: psychologie, autobiografie, informatief, zelfhulp

Thema’s: Neff zet uiteen wat zelfcompassie is en hoe iedereen het kan toepassen

Website: http://www.Zelfcompassie.nl

Het boek van Kristin Neff is een boek wat ik zeker acht jaar geleden heb gekocht en tot 3 jaar geleden nog nooit had gelezen. Het was achteraf gezien nog niet het goede moment om het te lezen. Drie jaar geleden was het moment daar. Ik heb het boek verslonden en veel aantekeningen gemaakt. Er staan naast casuïstiek en voorbeelden uit Neff haar persoonlijke leven ook praktische oefeningen in die je als lezer kan uitwerken. Het is een heel goed boek voor mensen die hoog sensitief zijn en verlangen naar verbinding en echtheid. De verwachtingen hierover komen niet altijd uit als je dit buiten jezelf zoekt. In dit boek geeft Neff handvatten waarmee je in de eerste plaats de verbinding met jezelf bekijkt, voedt en verstevigd.

“We hoeven niet buiten onszelf te kijken als we op zoek zijn naar acceptatie en de veiligheid waar we zo naar snakken.” (blz 75)

ps: Wat Kristin en mij persoonlijk bindt is het opvoeden van een zoon met autisme.

Haar ex-man Ruper Isaacson heeft twee boeken geschreven waarin het autisme van hun zoon centraal staat en de zogenaamde ‘horse boy method’ ontwikkeld. Deze methode gaat over hoe mensen met ASS (een autisme spectrum stoornis) contact maken met paarden. Deze boeken komen ook nog aan bod in de boekenkist.

Titel: hooggevoeligheid en stress

Auteur: Susan Marletta Hart

Uitgever: ten Have

Categorieën: psychologie, sensitief zijn, zelfhulp, hooggevoeligheid, casuïstiek.

Thema(‘s): Marletta Hart geeft weer wat stress vanuit hsp met je doet.

Website: www.susanmarlettahart.com

Net als in het boek ‘leven met hooggevoeligheid’ weet Susan heel helder te verwoorden wat stress met iemand doet. Ook belicht zij de relatie tussen stress en lichamelijks klachten. Het boek is geschikt voor mensen die zelf (chronisch) stress ervaren om meer inzicht te krijgen in hoe zij leven en wat hen stress oplevert. Het boek biedt naast uitleg ook handvatten om meer ontspanning, rust en vreugde te kunnen ervaren in je leven.

Ik vind dit boek persoonlijk een must have voor coaches en therapeuten, omdat het hele goede en duidelijke inzichten geeft waar stress door komt, hoe mensen het kunnen ervaren en wat je kan doen om stress te verlagen. Tegenover stress staat een andere manier van leven die bevrijdend is.

“De ware oorzaak van stress is niet een druk leven. Het is de machteloosheid die we erbij voelen. Het gevoel dat we geen invloed op de omstandigheden in ons eigen leven hebben, is de sterkste prikkel voor stressreacties.” (blz 19).

“Het zijn details die kunnen overweldigen en kunnen boeien, die fascineren en moe maken. Piekeren of perfectionisme kunnen sluipend en ondermijnende levensinstelling worden, die uitmondt in een burn-out of depressie. Details maken het leven waardevol, maar ook complex.” (blz 64).

Titel: spirit in je werk

Ondertitel: natuurwijsheid als inspiratie

Auteur: Yoke de Wilde

Uitgever: Zadoks

Categorieën: (zelf)studie, zelfhulp, werkvormen t.b.v. natuurcoaching

Thema: het toepassen van de wijsheid van de natuur in je werk

Website: www.smaragd-coaching.nl

De Wilde heeft een hele mooie werkvorm als het gaat om de cyclus van de natuur. Ieder seizoen herbergt een zaadje of een zaadje in wording. Jouw intenties mogen gekoppeld worden aan de deze cyclus. Hieraan verbind zij mooie oefeningen die je zelf kan doen of in je praktijk kan aanbieden aan cliënten. Dit boek is een must have voor iedereen die coacht met de natuur als werkomgeving.

“Het is erg inspirerend om je te realiseren welke natuurlijke elementen in jouw eigen omgeving belangrijk voor je zijn. Bijvoorbeeld een boom in het bos waar je graag komt, een paard in de wei die je graag bezoekt, de hond van de buren die je graag even ontmoet, maar ook de stenen in het landschap waar je graag even op zit. Het zijn plekken in de natuur die belangrijker voor je zijn dan je zelf denkt. Bijvoorbeeld om even op adem te komen, jezelf te voelen of voeden, contact te maken, te relativeren.”

(blz 65)

Titel: Natuurlijk weer aan het werk.

Ondertitel: Herstellen met de kracht van de natuur

Auteur: Marieke Buijsse- van der Heijden

Uitgever(s): S2 uitgevers & wandelcoachingbreda

Categorieën: Natuurcoaching, loopbaancoaching, hoogsensitiviteit, spiritualiteit, psychologie, zelfstudie

Thema: Hoe maak ik met door in de natuur te zijn verbinding met mijzelf,

met mijn ware, wijze en kalme ik

Website: www.natuurcoachingbreda.nl

Persoonlijk vond ik dit een geweldig boek. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven. De inzichten gaan o.a. over welke invloed de natuur heeft op je brein en zijn. In heldere (persoonlijke) voorbeelden legt ze uit hoe jij kan ontdekken waar je wel invloed op kan uit oefenen en hoe je kan omgaan met hetgeen waar je geen invloed op uit kan oefenen.

Het boek is zeker niet alleen een boek dat gaat over loopbaancoaching, het stukje werk en loopbaan wordt af en toe aangehaald. Voor mij bevat dit boek een basis voor jou als mens én coach (in spé).

“In de natuur vind je veel fractale vormen. Dat zijn steeds herhalende patronen van vergelijkbare structuur: de veren van een vogel, de takken van een boom, de bladeren van een plant, ijskristallen, honingraten, de golven in de zee, de schors van een boom. Deze structuren hebben allemaal een rustgevende werking op ons systeem, ‘ze kloppen’.”

(blz 27)

Titel: wonderkind

Ondertitel: een moeder over het leven met haar gehandicapte dochter

Uitgever(s): levboeken en jmouders

Categorie: autobiografie, verlies, moederschap, psychologie

Thema: Het zoeken naar acceptatie en berusting als je leven (ineens)

op de kop staat omdat je kind een beperking heeft.

Hoe ga je om als moeder met je (schuld)gevoel, angst en je eigen

draagkracht.

Website: www.levboeken.nl

www.jmouders.nl

Ik heb getwijfeld of ik het boek in de boekenkist zou doen of niet, omdat het leven met een kind met een beperking voelt als een heel ander genre en een hele andere wereld. Er zijn echter genoeg (hoog sensitieve) vrouwen die moeder zijn van een kind met een extra gebruiksaanwijzing, een beperking of een chronische ziekte. Eind mei heb ik een module gevolgd die heet ‘natuurlijk omgaan met verlies’. Het onderwerp verlies komt hier ruimschoots aan bod. Want soms moet je je verwachtingen keihard bijstellen en dit kan niet zonder rouw.

Ik weet dit omdat ik samen met mijn man een dochter heb met een extra gebruiksaanwijzing en een zoon met een verstandelijke beperking en autisme. Hierin verloren wij een stuk zorgeloosheid en soepelheid in het leven dat we hadden en voor ogen hadden om te behouden ook met kinderen.

Sanne kloosterboer wil graag alles goed, en het liefst nog beter, totdat ze inziet dat als je alles beter dan goed wilt doen je vastloopt in je eigen angst(en).

Sanne kan schrijven met reflectie, humor en een rauw randje, open en bloot!

Ik kon moeilijk kiezen uit de vele rake en prachtige stukken die zij schreef daarom hieronder niet één maar meerdere citaten:

“De bozige gedachte ‘Ik wil me niet zo voelen’ legde een enorme druk op het verdriet, dat zich genadeloos door mij heen perste en zich niet liet ontkennen. Ik bleef proberen het gevoel eronder te houden, bang als ik was te verdrinken in verdriet. Natuurlijk verdronk ik niet. Ik denk dat mijn verzet tegen dat diepe verdriet meer ellende en stress veroorzaakte dan het verdriet zelf. Ik wou dat ik gewoon gehuild had om het gezonde kind dat ik verloren heb. Een kind dat nooit gezond geweest is, maar toch even gezond en normaal leek. Ik wou dat ik er wat meer op vertrouwd had dat ik mijn verdriet aankon, dat ik er heus niet in zou verdrinken en dat ik maar één ding hoefde te doen: gewoon blijven ademen. (blz 116)

“Ik ben de allerbeste zorgmanager die er is, omdat ik uitsluitend voor de allerhoogste kwaliteit ga. Met minder neem ik geen genoegen. Het ontbreekt me alleen een beetje aan professionele distantie.” (blz 81)

“Samen gaan we uit eten. Terwijl ik een halve kreeft soldaat maak zeg ik: ‘de betekenis van dit uitje is voor mij veel groter dan het uitje zelf. Ik zie ineens meer perspectief in ons leven. We kunnen weer plannen maken. Dingen bedenken om naar uit te zien.’ Het leven lijkt zoveel lichter. Ik slaap die nacht zonder alert oor en zonder mijn voelsprieten uit. (blz 163)

Titel: Dwaallicht

Auteur: Josha Zwaan

Uitgever: Ambo/Anthos Amsterdam

Categorie: Roman

Thema(‘s): Psychische kwetsbaarheid, koppkind, medicatie, zelfacceptatie.

Website: www.joshazwaan.nl

Josha Zwaan kwam onder de aandacht door een artikel (het is te lezen via de website die ik hierboven vermeld en het artikel heet: het meisje dat bang geboren werd, bleek autistisch te zijn) dat ik las van haar in een nieuwsbrief. Het artikel raakte me, en na wat googelen op deze schrijfster ontdekte ik dat de vrouw een grote rol speelt in haar boeken net als de psyche van de mens en dan met name de kwetsbaarheid die een mens heeft op dit vlak.

In het boek dwaallicht werd ik meegezogen in het verhaal van Marthe en haar angsten en de stemmen in haar hoofd. Het is een boek waarin je niet alleen leest hoe Marthe denkt maar ook welke invloed ze heeft op haar kinderen en hoe haar relatie met haar partner hier onder lijdt. Zwaan schrijft filosofisch en er zit een bepaalde metaforische stijl in haar schrijven die mij erg aanspreekt. Het stuk waarin Marthe zwerft door Amsterdam was erg aangrijpend, Zwaan beschrijft dit vanuit een achtergrond als hulpverlener met mensen met een verslaving.

Ik raadt het boek aan omdat grimmig is en toch lijkt er ook iets hoopvols en frivools doorheen te dansen. Het is tevens een verhaal waarin je wordt geraakt en je hoopt dat er een bepaalde afloop te vinden is op de laatste blz. Zwaan weet dit namelijk tot aan het eind spannend te houden.

“We laten haar opnemen, zei hij nors tegen haar moeder nadat hij na het vijfde bezoek gevraagd had om een keer bij het gesprek aanwezig te zijn. We komen niet verder zo, ze is niet te diagnosticeren en van uw wordt ik ook niet wijzer. In observatie kan haar beter bestuderen.

Bestuderen? Haar moeder keek de man verbaasd aan. Geen denken aan zei ze toen beslist. Ze is geen bezienswaardigheid. Zo erg is het nou ook weer niet. Ze kan goed leren. Ze is verder niet lastig. Alleen maar stil, We lossen het zelf wel op. Marthe keek naar haar moeder. Papa was altijd degene die haar beschermde, maar nu was het mama die haar redde uit de klauwen van deze dokter.” (blz 66 & 67)

Toch schreed haar genezing elk seizoen een stukje voort, alsof de stilte van deze streek, die als de ganzen schreeuwend overvlogen alleen maar stiller leek, een verband had gelegd om de wonden die de jaren ervoor altijd maar weer gingen bloeden (blz 242)

Titel: Het vogelhuis

Auteur: Eva Meijer

Uitgever: Cossee, Amsterdam

Categorie: Roman

Thema(‘s): Het boek is gebaseerd op het leven van Len Howard.

Wat is je roeping? En durf je hier gehoor aan te geven?

Wat vertelt het leven van een koolmees ons?

Website: www.evameijer.nl

Eva beschrijft hoe de hoofdpersoon Gwedolen opgroeit. Er wordt verteld hoe haar ouders ‘salon hielden’ om mensen te entertainen met gedichten en muziek. Lennie zoals ze genoemd wordt door haar vader deelt met hem de liefde voor vogels.

Deze liefde raakt ze niet kwijt en uiteindelijk besluit ze het orkest waar ze jarenlang viool speelt te verlaten om haar roeping te volgen.

Eva beschrijft op een wonderschone manier de omgeving en door het hele boek heen lezen we fragmenten uit de vogel observatie verslagen van Len Howard.

In dit boek las ik over moed, eenzaamheid en liefde voor wat je het allerliefste doet.

Als lezer mag je in de wereld van een bijzondere vrouw kijken. Een wereld waarin vogels haar dag invullen en bepalen. Als lezer verwonderde ik mij over deze wereld. Het zou heerlijk zijn om bij haar op bezoek te gaan een kopje thee te drinken en de vogels te leren kennen, want zo bijzonder als haar wereld is, zo uitnodigend vond ik hem ook.

Toen ik het boek uit had gelezen keek ik heel anders naar de vogels bij ons in de tuin en de nestkastjes die bij ons buiten aan de muur hangen.

De lijster blijft op afstand, de roodborst volgt de andere roodborsten naar de voertafel. Zo gaat het vaak, de vogels bepalen aan de hand van het gedrag van hun soortgenoten of ze veilig zijn, of ze naderbij kunnen komen. Ik beweeg mijn hand, de roodborst maakt een klein sprongetje opzij, komt direct weer terug, het lijkt een wat ouder beestje. De hemel is blauw, de beklemming van de nacht heeft plaatsgemaakt voor opluchting. Ik ga naar binnen, het is tijd om deeg te kneden, anders is het brood vanmiddag niet klaar. (blz188)

Titel: Natriltijd

Ondertitel: Terugbuigen na de storm

Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers

Uitgever: Circle publishing

Categorie: Zelf-help boek

Thema’s: Veerkracht, rouw, psychologie

Website: www.omgaan-met-verlies.nl

Ik was bij de boekenwinkel op zoek naar een heel ander boek toen ik het boek ‘natriltijd’ zag liggen. Omdat ik tijdens trainingen in het verleden weleens de naar van de auteur had gehoord werd ik nieuwsgierig. Ik heb het zonder twijfel gekocht, het boek lag daar niet voor niets, en ik was niet toevallig op dat moment in de winkel.

Ik ben enthousiast over dit boek als het gaat om de inhoud, en ook als het gaat om de compactheid van het boek. Met compact bedoel ik dat je er als lezer veel krijgt voor (maar) 126 pagina’s. Het boek is doorspekt met een theorie die leunt op actualiteiten (het is ook in 2020 geschreven en uitgegeven), casuïstiek en concrete tips en oefeningen.

De titel sprak en de afbeelding op de voorkant spraken mij aan omdat in dit boek net als in het e-book wat ik schrijf (o.a.) de boom metafoor staat.

“Ik zie dan een stevige boom voor me waartegen je kunt leunen, kunt schoppen en desnoods in kunt krassen. De boom blijft, als een betrouwbare metgezel, een secure base, en buit terug na de storm. (blz 85)

Fiddelaers schrijft over de impact van een storm in iemands leven en welke ondersteunende functie natrillen heeft. Welke storm er door je leven raast maakt niet uit, ze geeft handvatten over hoe je hiermee om kan gaan en wat je kan doen om elkaar tot steun te zijn.

Omdat vrijwel iedereen die naar een coach stapt te maken heeft met een bepaalde windkracht in zijn of haar leven die de boel op zijn minst opschud, is dit boek een must have voor coaches en hulpverleners.

“Bij het trotseren van een aanhoudende storm heb je veerkracht nodig. Veerkracht om mee te buigen met de wind en weer overeind te komen. Als je door een traumatische ervaringen verstard of bevroren bent, kun je nauwelijks meebuigen en is er meer kans dat je knakt.” (blz 57)

Traumatische gebeurtenissen leiden gemakkelijk tot ‘uiteenvallen’, in het Engels zo mooi ‘fallingg apart’ genoemd. Je lichaam splitst dan als het ware de grote, niet te bevatten ervaring, in kleinere, handzamere stukjes. Dat lijkt op korte termijn handig, op de langere termijn kunnen die splinters steeds weer een trigger zijn die de angst opnieuw oproepen. (blz 39 & 40)