Spread the love

In mijn boekenkist vind je een mix van genres die betrekking hebben op mijn werk als coach. Lezen kan ontspannende werken omdat je door een boek je even helemaal kan afsluiten.

De volgende thema’s staan centraal:

-Psychische kwetsbaarheden & stoornissen

-Zelfzorg

-Mantelzorg

-De natuur als hulp en inspiratie bron

Ik hoop dat ik op deze manier wat inspiratie kan doorgeven!

Liefs,

Chandrika

1.

Titel: Dwars door het donker

Ondertitel: De moed om ongelukkig te zijn

Auteur: Nowelle Barnhoorn

Uitgever: Prometheus

Thema: psychische kwetsbaarheid/stoornis

Website: www.nowelle.nl

Het boek van Nowelle kocht ik toen ik merkte dat ik meer afgleed in somberheid en piekeren. De titel sprak me aan, omdat ik me dit keer niet wilde afwenden van het donker maar voelde dat ik het moest toelaten wilde ik weer verder kunnen. De ondertitel was ook een voltreffer: de moed om ongelukkig te zijn. Ik was op dat moment net bezig met het schrijven van mijn eerste blog die als titel ‘ de moed om moedig te zijn’ had. Het woord ‘moed’ kwam niet voor niets op mijn pad.

Nowelle zegt hierover in haar boek:

“Als we de donkere kant van onszelf blijven ontkennen en maskeren, is het onmogelijk het gevoel te hebben dat we er helemaal mogen zijn.”

Het relaas over haar worstelingen is voor heel helder omschreven en voor mij herkenbaar. Nowelle schrijft toegankelijk, luchtig en met een vleugje humor. Hierdoor voelt het boek niet ‘zwaar’. Ze houdt zonder oordeel rekening met de verschillende gedachten gangen die mensen hebben over het leven zelf en waarom ze hier op aarde zijn.

Op de laatste bladzijde van haar boek richt ze zich tot jou als lezer en geeft ze je mee hoe waardevol en geliefd je bent! Ik hield het niet droog toen ik het las.

Als je zelf worstelt met somberheid, depressie en levensvragen dan is dit boek een bron van (h) erkenning en heel, heel erg bemoedigend.

2.

Titel: Zelfcompassie

Ondertitel: stop jezelf te veroordelen

Auteur: Kristin Neff

Uitgever: Cargo, Amsterdam

Thema: zelfzorg

Website: http://www.Zelfcompassie.nl

Het boek van Kristin Neff is een boek wat ik zeker acht jaar geleden heb gekocht en tot 3 jaar geleden nog nooit had gelezen. Het was achteraf gezien nog niet het goede moment om het te lezen. Drie jaar geleden was het moment daar. Ik heb het boek verslonden en veel aantekeningen gemaakt. Er staan naast casuïstiek en voorbeelden uit Neff haar persoonlijke leven ook praktische oefeningen in die je als lezer kan uitwerken. Het is een heel goed boek voor mensen die hoog sensitief zijn en verlangen naar verbinding en echtheid. De verwachtingen hierover komen niet altijd uit als je dit buiten jezelf zoekt. In dit boek geeft Neff handvatten waarmee je in de eerste plaats de verbinding met jezelf bekijkt, voedt en verstevigd.

“We hoeven niet buiten onszelf te kijken als we op zoek zijn naar acceptatie en de veiligheid waar we zo naar snakken.” (blz 75)

3.

Titel: spirit in je werk

Ondertitel: natuurwijsheid als inspiratie

Auteur: Yoke de Wilde

Uitgever: Zadoks

Thema: De natuur als hulp en inspiratiebron

Website: www.smaragd-coaching.nl

De Wilde heeft een hele mooie werkvorm als het gaat om de cyclus van de natuur. Ieder seizoen herbergt een zaadje of een zaadje in wording. Jouw intenties mogen gekoppeld worden aan de deze cyclus. Hieraan verbind zij mooie oefeningen die je zelf kan doen of in je praktijk kan aanbieden aan cliënten. Dit boek is een must have voor iedereen die coacht met de natuur als werkomgeving.

“Het is erg inspirerend om je te realiseren welke natuurlijke elementen in jouw eigen omgeving belangrijk voor je zijn. Bijvoorbeeld een boom in het bos waar je graag komt, een paard in de wei die je graag bezoekt, de hond van de buren die je graag even ontmoet, maar ook de stenen in het landschap waar je graag even op zit. Het zijn plekken in de natuur die belangrijker voor je zijn dan je zelf denkt. Bijvoorbeeld om even op adem te komen, jezelf te voelen of voeden, contact te maken, te relativeren.”

(blz 65)

4.

Titel: Natuurlijk weer aan het werk.

Ondertitel: Herstellen met de kracht van de natuur

Auteur: Marieke Buijsse- van der Heijden

Uitgever(s): S2 uitgevers & wandelcoachingbreda

Thema: de natuur als hulp en inspiratiebron

Website: www.natuurcoachingbreda.nl

Dit boek heeft mij absoluut nieuwe inzichten gegeven.

Het boek is zeker niet alleen een boek dat gaat over loopbaancoaching, het stukje werk en loopbaan wordt af en toe aangehaald. Voor mij bevat dit boek een basis voor jou als mens én coach (in spé).

“In de natuur vind je veel fractale vormen. Dat zijn steeds herhalende patronen van vergelijkbare structuur: de veren van een vogel, de takken van een boom, de bladeren van een plant, ijskristallen, honingraten, de golven in de zee, de schors van een boom. Deze structuren hebben allemaal een rustgevende werking op ons systeem, ‘ze kloppen’.”

(blz 27)

5.

Titel: wonderkind

Ondertitel: een moeder over het leven met haar gehandicapte dochter

Uitgever(s): levboeken en jmouders

Thema: mantelzorg

Website: www.levboeken.nl

www.jmouders.nl

Ik heb getwijfeld of ik het boek in de boekenkist zou doen of niet, omdat het leven met een kind met een beperking voelt als een heel ander genre en een hele andere wereld. Er zijn echter genoeg (hoog sensitieve) vrouwen die moeder zijn van een kind met een extra gebruiksaanwijzing, een beperking of een chronische ziekte. Eind mei heb ik een module gevolgd die heet ‘natuurlijk omgaan met verlies’. Het onderwerp verlies komt hier ruimschoots aan bod. Want soms moet je je verwachtingen keihard bijstellen en dit kan niet zonder rouw.

Ik weet dit omdat ik samen met mijn man een dochter heb met een extra gebruiksaanwijzing en een zoon met een verstandelijke beperking en autisme. Hierin verloren wij een stuk zorgeloosheid en soepelheid in het leven dat we hadden en voor ogen hadden om te behouden ook met kinderen.

Sanne kloosterboer wil graag alles goed, en het liefst nog beter, totdat ze inziet dat als je alles beter dan goed wilt doen je vastloopt in je eigen angst(en).

Sanne kan schrijven met reflectie, humor en een rauw randje, open en bloot!

Ik kon moeilijk kiezen uit de vele rake en prachtige stukken die zij schreef daarom hieronder niet één maar meerdere citaten:

“De bozige gedachte ‘Ik wil me niet zo voelen’ legde een enorme druk op het verdriet, dat zich genadeloos door mij heen perste en zich niet liet ontkennen. Ik bleef proberen het gevoel eronder te houden, bang als ik was te verdrinken in verdriet. Natuurlijk verdronk ik niet. Ik denk dat mijn verzet tegen dat diepe verdriet meer ellende en stress veroorzaakte dan het verdriet zelf. Ik wou dat ik gewoon gehuild had om het gezonde kind dat ik verloren heb. Een kind dat nooit gezond geweest is, maar toch even gezond en normaal leek. Ik wou dat ik er wat meer op vertrouwd had dat ik mijn verdriet aankon, dat ik er heus niet in zou verdrinken en dat ik maar één ding hoefde te doen: gewoon blijven ademen. (blz 116)

“Ik ben de allerbeste zorgmanager die er is, omdat ik uitsluitend voor de allerhoogste kwaliteit ga. Met minder neem ik geen genoegen. Het ontbreekt me alleen een beetje aan professionele distantie.” (blz 81)

“Samen gaan we uit eten. Terwijl ik een halve kreeft soldaat maak zeg ik: ‘de betekenis van dit uitje is voor mij veel groter dan het uitje zelf. Ik zie ineens meer perspectief in ons leven. We kunnen weer plannen maken. Dingen bedenken om naar uit te zien.’ Het leven lijkt zoveel lichter. Ik slaap die nacht zonder alert oor en zonder mijn voelsprieten uit. (blz 163)

6.

Titel: Dwaallicht

Auteur: Josha Zwaan

Uitgever: Ambo/Anthos Amsterdam

Thema(‘s): Psychische kwetsbaarheid/stoornis

Website: www.joshazwaan.nl

Josha Zwaan kwam onder de aandacht door een artikel (het is te lezen via de website die ik hierboven vermeld en het artikel heet: het meisje dat bang geboren werd, bleek autistisch te zijn) dat ik las van haar in een nieuwsbrief. Het artikel raakte me, en na wat googelen op deze schrijfster ontdekte ik dat de vrouw een grote rol speelt in haar boeken net als de psyche van de mens en dan met name de kwetsbaarheid die een mens heeft op dit vlak.

In het boek dwaallicht werd ik meegezogen in het verhaal van Marthe en haar angsten en de stemmen in haar hoofd. Het is een boek waarin je niet alleen leest hoe Marthe denkt maar ook welke invloed ze heeft op haar kinderen en hoe haar relatie met haar partner hier onder lijdt. Zwaan schrijft filosofisch en er zit een bepaalde metaforische stijl in haar schrijven die mij erg aanspreekt. Het stuk waarin Marthe zwerft door Amsterdam was erg aangrijpend, Zwaan beschrijft dit vanuit een achtergrond als hulpverlener met mensen met een verslaving.

Ik raadt het boek aan omdat grimmig is en toch lijkt er ook iets hoopvols en frivools doorheen te dansen. Het is tevens een verhaal waarin je wordt geraakt en je hoopt dat er een bepaalde afloop te vinden is op de laatste blz. Zwaan weet dit namelijk tot aan het eind spannend te houden.

“We laten haar opnemen, zei hij nors tegen haar moeder nadat hij na het vijfde bezoek gevraagd had om een keer bij het gesprek aanwezig te zijn. We komen niet verder zo, ze is niet te diagnosticeren en van uw wordt ik ook niet wijzer. In observatie kan haar beter bestuderen.

Bestuderen? Haar moeder keek de man verbaasd aan. Geen denken aan zei ze toen beslist. Ze is geen bezienswaardigheid. Zo erg is het nou ook weer niet. Ze kan goed leren. Ze is verder niet lastig. Alleen maar stil, We lossen het zelf wel op. Marthe keek naar haar moeder. Papa was altijd degene die haar beschermde, maar nu was het mama die haar redde uit de klauwen van deze dokter.” (blz 66 & 67)

Toch schreed haar genezing elk seizoen een stukje voort, alsof de stilte van deze streek, die als de ganzen schreeuwend overvlogen alleen maar stiller leek, een verband had gelegd om de wonden die de jaren ervoor altijd maar weer gingen bloeden (blz 242)

7.

Titel: Natriltijd

Ondertitel: Terugbuigen na de storm

Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers

Uitgever: Circle publishing

Thema: zelfzorg

Website: www.omgaan-met-verlies.nl

Ik was bij de boekenwinkel op zoek naar een heel ander boek toen ik het boek ‘natriltijd’ zag liggen. Omdat ik tijdens trainingen in het verleden weleens de naar van de auteur had gehoord werd ik nieuwsgierig. Ik heb het zonder twijfel gekocht, het boek lag daar niet voor niets, en ik was niet toevallig op dat moment in de winkel.

Ik ben enthousiast over dit boek als het gaat om de inhoud, en ook als het gaat om de compactheid van het boek. Met compact bedoel ik dat je er als lezer veel krijgt voor (maar) 126 pagina’s. Het boek is doorspekt met een theorie die leunt op actualiteiten (het is ook in 2020 geschreven en uitgegeven), casuïstiek en concrete tips en oefeningen.

De titel sprak en de afbeelding op de voorkant spraken mij aan omdat in dit boek net als in het e-book wat ik schrijf (o.a.) de boom metafoor staat.

“Ik zie dan een stevige boom voor me waartegen je kunt leunen, kunt schoppen en desnoods in kunt krassen. De boom blijft, als een betrouwbare metgezel, een secure base, en buit terug na de storm. (blz 85)

Fiddelaers schrijft over de impact van een storm in iemands leven en welke ondersteunende functie natrillen heeft. Welke storm er door je leven raast maakt niet uit, ze geeft handvatten over hoe je hiermee om kan gaan en wat je kan doen om elkaar tot steun te zijn.

Omdat vrijwel iedereen die naar een coach stapt te maken heeft met een bepaalde windkracht in zijn of haar leven die de boel op zijn minst opschud, is dit boek een must have voor coaches en hulpverleners.

“Bij het trotseren van een aanhoudende storm heb je veerkracht nodig. Veerkracht om mee te buigen met de wind en weer overeind te komen. Als je door een traumatische ervaringen verstard of bevroren bent, kun je nauwelijks meebuigen en is er meer kans dat je knakt.” (blz 57)

Traumatische gebeurtenissen leiden gemakkelijk tot ‘uiteenvallen’, in het Engels zo mooi ‘fallingg apart’ genoemd. Je lichaam splitst dan als het ware de grote, niet te bevatten ervaring, in kleinere, handzamere stukjes. Dat lijkt op korte termijn handig, op de langere termijn kunnen die splinters steeds weer een trigger zijn die de angst opnieuw oproepen. (blz 39 & 40)

8.

Titel: Dansen

Auteur: Lonneke Tomas

Uitgever: De wensvogel

Thema’s: psychische kwetsbaarheid/stoornis

Website: http://www.lonnekeslevensdans.nl

In het boek dansen zijn 61 blog’s opgenomen van Lonneke. Ze schrijft open over haar persoonlijkheidsstoornis. heftige gebeurtenissen en flash backs naar haar jeugd zijn onderdeel van haar verhaallijn. Tussen bepaalde onderwerpen slaat ze een brug. Nog nooit heb ik zo rauw, realistisch en vanuit een persoon gelezen over hoe het gaat in iemands hoofd die depressief is of juist hypomanien.

Ze schrijft beeldend en met een dosis humor en zelfspot.

“Hypomanie, wat trouwens ‘ een beetje manisch’ betekent, is daar (van een depressie) het tegenovergestelde van. Soms benoem ik het als een soort verliefdheid. Maar ook dat klopt niet helemaal, of misschien eigenlijk helemaal niet. Hypomanie is storm in mijn hoofd maar dan op de meest leuke manier ooit”. (blz 26)

“Ik beheers op mijn beurt vloeiend psychiatriaans. Een taal die ik op dagelijkse basis spreek met mijn collega’s. Ik mag zeggen dat het inmiddels mijn ‘native language’ is. (blz 68)

“Niet alleen de depressies en hypomanien komen en gaan in mijn leven. De late ochtenden dat ik niet uit mijn bed kan komen zullen ook komen en gaan. Net als de vroege ochtenden dat het onmogelijk lijkt om nog een paar uur extra slaap te pakken. Ze komen en gaan ook weer over. Zelfs mijn zelfdestructieve gedachten komen, en gaan uiteindelijk ook weer. Ze wiegen mee in het ritme van mijn stemmingswisselingen.” (blz 75).

Lonneke zegt terecht dat iedereen, of je nu een psychische kwetsbaarheid hebt of niet, iets kan herkennen in haar blogs.

9.

Titel: Niksen

Ondertitel: De Hollandse kunst van het nietsdoen

Auteur: Annette Lavrijsen

Uitgever: Mus

Thema: zelfzorg

Website: www.musboeken.nl

Ilustraties: Brittney Klein

Vanuit Nederlandse normen en waarden kijkt Lavrijsen naar de kunst van het nietsdoen. Lavrijsen pleit o.a. voor nietsdoen omdat het je brein tot rust brengt en het je creativiteit vergroot. De (oude) norm dat je altijd bezig moet zijn brengt ze in haar boek steeds meer aan het wankelen. Ook weerlegt ze het idee dat hoe drukker je bent hoe succesvoller.

Het boek ‘niksen’ is een prachtig boekje omdat het op een nuchtere (Hollandse) manier duidelijk maakt waar de kracht van niksen in zit. Er staan leuke en laagdrempelige oefeningen in om het niksen te bevorderen. De illustraties vind ik persoonlijk prachtig en écht een toevoeging voor dit vrolijke en luchtige boek.

Tip: dit boek is leuk om cadeau te doen!

‘Niksend wakker worden’

‘s Ochtends is de beste tijd om te niksen. De wereld is stil en nog half aan het slapen. Je opent je ogen en je hoofd is (nog) leeg van je taken van die dag. (oefening blz 80)

Een artis date is tijd die je alleen doorbrengt door een activiteit te doen waarbij je gebruik maakt van je creativiteit. Dit kan gewoon een wandeling buiten zijn of thuis op de bank dagdromen, maar het is belangrijk dat je dit in je eentje doet zodat je alleen wordt beïnvloed door je eigen ervaring.

10.

Titel: Niemandskinderen

Ondertitel: de gevolgen en verwerking van een onveilige jeugd

Auteur: Carolien Roodvoets

Uitgever: Altamira

Thema’s: KOPPkind, zelfzorg, trauma, psyschische kwetsbaarheid

website: www.carolienroodvoets.nl

"De getraumatiseerde en onveilig opgegroeide kinderen die in dit boek aan het woord komen, noem ik Niemandskinderen. Ze zijn niet van hun ouders, omdat hun ouders niet van hen konden houden; ze zijn niet van zichzelf, omdat ze ook niet van hunzelf kunnen houden; en ze zijn niet van anderen, omdat ze zich vaak niet aan anderen kunnen binden. Velen vinden met of zonder hulp de weg (weer terug) naar Iemandsland, maar sommigen verdwalen en verzuipen voorgoed in Niemandsland". (blz 12)

Om maar met de deur in huis te vallen: ik had dit boek een paar jaar geleden niet kunnen lezen! Het zou toen nog te confronterend zijn geweest.

Dit boek is voor mij als kind van een ouder met een psychsiche kwetsbaarheid (zie voor meer informatie mijn artikel: ‘licht op kopp kinderen) ten dele herkenbaar als het gaat om de innerlijke processen tijdens het opgroeien en vervolgens de nasleep die het heeft als volwassene.

Dit boek bevestigd mijn proces waarin ik de laatste jaren heb gezeten namelijk dat ik mijn verleden integreer in mijn dagelijks leven nu. In mijn leven als 44 jarige vrouw, een vrouw die getrouwd is en moeder is van twee kinderen.

Een moeder die niet wil doorgeven wat ze zelf heeft meegemaakt, maar wel heeft moeten balanceren om psychisch overeind te blijven en heeft moeten knokken om geen slachtoffer te blijven.

Wat er overblijft is nog steeds kwetsbaar, maar ik heb de tools om deze kwetsbaarheid te gebruiken als kracht.

Roodvoet schrijft over de privé oorlogen die soms woeden achter voordeuren, een oorlog waarin het grondgebied zo klein is en waarin een kind afhankelijk als het is geen kant op kan. Alles komt langs in het boek; van misbruik tot kinderen die emotioneel beschikbaar moeten zijn voor hun ouders i.p.v. andersom.

Het is heftig om te lezen wat mensen allemaal mee maken maar Roodvoet neemt je wel mee, ze biedt je stevige hand door de wereld van niemands kinderen. Ze omschrijft hoe kinderen in potentie alles al in zich hebben om uit te groeien tot een volwaardig mens, maar als het als jong plantje vertrapt wordt, onvoldoende voedingsstoffen krijgt dan zal het niet tot bloei kunnen komen.

Rouwen om wat je niet hebt gehad of om wat er is gebeurd is moeilijk, soms duwen mensen dit weg omdat ze geen slachtoffer willen zijn en niet zielig gevonden willen worden. Ze durven niet te voelen. Roodvoet schrijft hierover:

“Wanneer de puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen, de naakte feiten op tafel liggen, de schade zichtbaar wordt, dan misschien is er pas ruimte voor verdriet. puur verdriet. Rouwen over het nare verleden is een zeer belangrijke stap in het totale verwerkingsproces, maar ook vreselijk moeilijk , vooral voor Niemandskinderen. Zij hebben vroeger namelijk niet geleerd om te rouwen, terwijl er toen al zoveel te rouwen was”. (blz 143)

Roodvoet schrijft over de behoefte van Niemandskinderen om bevestiging en liefde, over wat ze verwachten en wat ze veelal nooit meer kunnen krijgen. Ze schrijft over hoe een mens die deels aan zichzelf kan gaan geven, en over het belang van hulp hierbij van een goede therapeut of coach.

Als Niemandskinderen de weg terug vinden naar Iemandsland dan wacht hen de taak om als ze vrij zijn te gaan werken aan hun eigen leven. Hoe willen ze hier invulling aangeven? Het herinrichten gaat met vallen en opstaan, maar zal voldoening geven want het is hun leven, zij staan aan het roer, sterker dan ooit.

Dit boek is een aanrader voor:

-iedereen die te maken heeft gehad met een onveilige jeugd en klaar is om dit onder ogen te zien omwille van zijn of haar eigen levenskracht en potentie.

-iedereen die werkt als hulpverlener en te maken heeft met gezinnen waar privé oorlogen woeden.

-iedereen die werkt met kinderen die uit een oorlogsgebied komen, of er nog steeds deels wonen.

-iedereen die betrokken is bij mensen die kind van ouders zijn met een psychische kwetsbaarheid op welke manier dan ook; therapeut, coach, medewerker van een hulplijn, begeleider lotgenoten contact etc.

tot slot: als je van niemand naar iemand gaat dan ben je vrij, een vrije vogel die geniet van zijn of haar vrijheid en zich niet meer laat kooien, door geen enkel anders mens, door geen enkele maatschappij. Dus zie je een vreemde vogel die zijn of haar eigen leven leidt, kijk dan eens wat breder en zonder oordeel. Misschien heeft dit bijzondere mens wel een oorlog overleefd en kiest het nu voor een leven in vrijheid.

Roodvoet schrijft hier het volgende over:

“Er zijn zeker ook ex-Niemandskinderen die maatschappelijk gezien steeds buiten de boot vallen. Niet omdat ze zich niet staande kunnen houden in de samenleving, maar omdat ze te bijzonder zijn. Te bijzonder voor mensen die in hokjes denken, te apart voor een samenleving die de neiging heeft om mensen uit te sluiten omdat ze niet op het voorgeschreven plaatje lijken.”

Mail mij nieuwe blogs

Mail mij als er weer een nieuwe blog live staat.