Spread the love

Voor wie:

Naasten

Een naaste is iemand die actief betrokken is bij het leven van een persoon met een psychische kwetsbaarheid of stoornis. Een naaste hoeft niet persé familie te zijn, het kunnen ook vrienden of buren zijn.

Psychische kwetsbaarheid

Dit is een verzamelnaam voor verschillende psychische en psychiatrische aandoeningen.

Ik kies ervoor om het kwetsbaarheden te noemen omdat een stoornis zoveel omvattend klinkt, de mens is meer dan alleen zijn beperking, stoornis of kwetsbaarheid.

Als er iemand in je leven is of komt met een psychische kwetsbaarheid zoals een partner, broer of zus zus een vriend of vriendin dan heeft dit invloed op de wederkerigheid in de relatie. Dit kan zwaar en intensief zijn, het is belangrijk dat je, ondanks je betrokkenheid bij die ander, goed voor jezelf blijft zorgen.

Dit voorkomt dat je zelf hulpvrager wordt en opgebrand raakt!

Soms is iemand niet gediagnosticeerd, omdat de persoon om wie het gaat dit niet wil. Geen diagnose betekent niet dat er geen kwetsbaarheid is. Voor naasten die hiermee te maken hebben is juist hierdoor ingewikkelder omdat er veel onzichtbaar is en hierdoor goede adequate (externe) hulp buiten bereik blijft. Ben je naaste van een persoon met een psychische kwetsbaarheid en is hij of zij niet gediagnosticeerd? Dan ben je evengoed welkom om mee te wandelen.

Het is teveel omvattend om alle mogelijke kwetsbaarheden hier op te schrijven, daarom houd ik het bij een paar voorbeelden:

-Depressie

-Bipolaire stoornis (manisch depressief)

-Borderline

-Narcistische persoonlijkheidsstoornis

-een stoornis in het autistisch spectrum.

-ADHD/ADD

*) wil je meer lezen over het opgroeien als kind van een ouder met psychische problemen? Ik heb hier een stuk over geschreven je kan het lezen op deze website (even naar het menu gaan, en dan klikken op ‘licht op kopp kinderen’)

mantelzorgers

Heb je een kind, broer of zus, of een ouder die meer zorg nodig heeft? En verleen jij deze zorg? Dan heb jij een extra rol in je leven, een dubbele rol. Je bent immers ook papa of mama, broer of zus of kind van.

Uit liefde, loyaliteit en plichtsbesef ben jij er (vrijwillig) voor de ander. Jij bent een steun voor hem of haar en doet dit bijna vanzelfsprekend. De rol van zorgverlener niet altijd zichtbaar voor de ander en dit kan eenzaam zijn. Je voelt je daardoor niet gehoord, gezien of begrepen.

Anderen weten gewoon weg niet hoe het voelt om minder energie te hebben omdat je er eigenlijk een extra (deeltijd) baan bij hebt. Dat je sociaal gezien minder flexibel bent en minder kan omdat je rekening moet houden met de zorg die de ander op (vaste) tijden nodig heeft van jou.

Zelf ben ik ervaringsdeskundig omdat wij een zoon hebben met het fragiele x syndroom. Hij is op de kalender 10 en in zijn hoofd is hij 3. Hij heeft autisme en is ontzettend prikkelgevoelig. Hij praat een beetje, is mobiel en is (nog) niet zindelijk. Ik heb ervaren dat het fijn is om te delen met anderen die ook zo’n rol te vervullen hebben. Ik voel me hierdoor meer begrepen en getroost omdat ik niet de enige bent die zo’n (extra) levenstaak heeft.

Chandrika

Eén keer per maand nodig ik je uit om mee te gaan wandelen. De wandeling is speciaal voor mantelzorgers.

Iedere wandeling kent een moment van delen, van stilte, een oefening en na praten.

We wandelen in een rustig tempo zo’n beetje 2 a 3 kilometer. Juist in de buitenlucht ervaar je ruimte en omdat je zintuigen geprikkeld worden heb je het gevoel dat je leeft!

Individuele coaching voor mensen met een lichte depressie

  • bij een lichte tot matige depressie kan jij je taken (hetzij met moeite) nog wel uitvoeren, maar kan je nauwelijks nog genieten van activiteiten. Je bent erg moe, en ziet veel beren op de weg.

Een depressie kan chronisch zijn of zich uiten in een bepaalde periode of fase in je leven. Soms heb je er aanleg voor en komt het bij meer mensen voor in je familie. De aanleiding voor een depressie kan ook getriggerd worden door levens veranderende ontwikkelingen in je leven (life events) zoals een scheiding, het krijgen of nemen van ontslag, een zieke partner of ouder etc.

Een lichte depressie kan ook gerelateerd zijn aan bepaalde periodes in het jaar. Misschien ben jij meer aan het piekeren, somber, heb je kast van negatieve gedachtes als het minder lang licht is buiten?

Dan helpt het om te wandelen, je zintuigen te leren openzetten en de gevoelens die jij ervaart stapje voor stapje onder ogen te zien. Waarom kleven deze gevoelens aan je? Welke triggers zijn er? En hoe kan je hier mee omgaan?

Allemaal vragen waarin ik je kan begeleiden, jij hebt zelf de antwoorden maar soms niet de moed of de skills om erbij te komen. Ik ben er dan voor je, ik loop naast je, luister naar je, en daag je uit om te dealen met wat je voelt.

  • Wil je meer lezen over depressie? Ik heb een stuk geschreven over depressie wat je hier kan leven (even naar de menubalk gaan en klikken ‘licht op depressie’.

‘Practice what you preach before you try to teach it to someone else’

-Demontray Tekle

Door mijn eigen ervaringen en leerprocessen ben ik ervaringsdeskundige. Deze ervaringsdeskundigheid giet ik in een coaching opleiding waardoor ik anderen kan coachen. Mijn opleidingsmodules volg ik o.a. bij wandelcoaching nederland, het expertise centrum omgaan met verlies, wandelcoach.nl, PGO support (door labyrint in perspectief).

Wat kan ik voor je betekenen?

Groepswandelingen

In de zorg die jij hebt voor een naaste of hebt om een naaste kan je, je behoorlijk alleen en onbegrepen voelen.Feit is dat je je nooit helemaal kan verplaatsen in het leven en de beleving van een ander. Maar soms tref je onder mensen met soortgelijke zorg meer herkenning en meer raakvlakken waardoor je je gesterkt kan voelen en minder alleen.

Iedere laatste vrijdag van de maand is er een groepswandeling voor zorgverleners. De wandeling omvat zo’n 2 a 3 km en wordt gelopen in een rustig tempo. De wandeling duurt max anderhalf uur inclusief napraten. De tijd is van 9.30-11.00

Iedere eerste vrijdag van de maand is er een groepswandeling voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. De wandeling omvat een afstand van zo’n 2 a 3 km en wordt gelopen in een rustig tempo. De wandeling duurt max anderhalf uur inclusief napraten. De tijd is van 9.30-11.00

www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/veluwe/bezienswaardigheden/informatiecentrum-t-leesten.nl

De groepswandelingen starten vanaf 2022

agenda jan-mrt 2022

wandeling voor zorgverleners/mantelzorgers.

  • vrijdag 28 januari
  • vrijdag 25 februari
  • vrijdag 25 maart

wandeling voor naasten:

Vanwege de huidige maatregelen i.v.m. corona vervalt 7 januari helaas.

  • vrijdag 7 januari X
  • vrijdag 4 februari
  • vrijdag 4 maart

De aarde draagt je en de hemel beschermt je.

Onvoorwaardelijk!

Chandrika

Door samen te wandelen voelen we de ruimte, en ervaren we natuurlijke prikkels. De natuur biedt tal van middelen en metaforen die je kunnen helpen.

Heb je vragen of wil jij alvast opgeven voor een groepswandeling in 2022 dan kan dit door mij te mailen of te bellen.

Voor een individuele wandeling met betrekking tot (milde) depressie kan je dit jaar nog bij mij terecht, de dag kiezen we in overleg net als de locatie.

info@chandrikawandelcoach.nl

of bellen:

06-40241415

tarief groepswandeling:

Groepswandeling voor naasten/mantelzorgers gaan door vanaf 2 personen en het maximum is 4 personen voor naasten/mantelzorgers van een uur:

Prijs per persoon is €10 inclusief btw.

tarief individuele coaching:

Informatie en intake zijn gratis!

De eerste afspraak kost €17.50 inclusief btw

Alle afspraken erna kosten €35 inclusief btw

Houdt de website in de gaten want per seizoen heb ik een leuke aanbieding voor je.

Je bent welkom!

Liefs,

Chandrika

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail mij nieuwe blogs

Mail mij als er weer een nieuwe blog live staat.