Het schaap met de spiegel

Spread the love

Het is alsof ik kijk naar een levend schilderij als ik een kudde schapen met een hond en herder over de hei zie trekken. Deze karavaan is voor mij in korte tijd een geliefd tafereel geworden om te fotograferen.

De kudde die de heide bij Stroe begraast.

Door van dichtbij te zien hoe de kudde zich voortbeweegt over het land en herders te spreken ben ik geïnspireerd als mens en coach. Ik denk dat we veel kunnen leren van schapen. In deze blog komen het schaap, de kudde en de hond aan bod.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog met een andere bril kijkt naar een kudde schapen. Je kan namelijk als je goed kijkt een parallel trekken met je eigen leven.

Ik heb vragen opgeschreven die je kunnen helpen om je eigen behoeftes, je eigen rol en je grenzen beter in beeld te krijgen.

~~Het schaap~~

Het schaap is rustig, vreedzaam en zachtmoedig. Het is een gevoelig dier wat alert is op zijn omgeving. Het is een gewoontedier dat niet alleen kan zijn. Een schaap houdt zichzelf warm. Door het vet in zijn wol houdt hij zijn huid soepel en schoon. (klinkt goed, doe mij maar een potje). Dit vet helpt ook bij de gezing van schaafwonden.

Hoe rustig en vreedzaam verlopen jouw dagen?

Vertragen is een hele kunst, zeker als je druk bent. Het noodzakelijk om je rust te pakken. Door letterlijk langzamer te handelen en meer tijd te nemen voor een kop thee of koffie krijgt je brein meer rust. Door te vertragen wordt de dag langer omdat jij minder moe bent.

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Iedereen kent heftige gebeurtenissen in zijn of haar leven. Hoe ga je met deze gebeurtenissen om? Heb jij een ‘potje vet’ voor jouw wonden?

Hoe dik is jouw vacht?

Hoe kan jij bij jezelf een dikkere vacht laten groeien zodat jij meer beschermd bent voor in vloeden van buitenaf?

Als je hoog sensitief bent kun je anderen beter aanvoelen. Je kan energie die lager is dan die van jou overnemen waardoor je stemming kan veranderen. Ineens kan je moe, prikkelbaar of verdrietig worden.

~~de kudde~~

Schapen zijn sociaal en hebben elkaar nodig om zich veilig te voelen. Aan de rand van de kudde lopen de bewakers. In de kudde lopen ook verkenners zij zoeken naar nieuw voedsel. Er is een grote groep grazers, zij bewegen mee met de kudde. Het zijn vooral ooien en hun lammeren. In de kudde is een hiërarchie. Het is vaak een wijze, oudere ooi die als een matriarchaat domineert in de kudde.

Werk jij in een team? Dan is het interessant om aan de hand van de kudde te kijken naar iedere rollen.

De bewaker

Hij of zij bewaakt de processen, inventariseert bijvoorbeeld wat er op de agenda moet staan tijdens een overleg en wijst het team op het naleven van protocollen.

De verkenner

Deze collega vind het leuk om te zoeken naar nieuwe manieren van werken en haalt bijvoorbeeld graag nieuwe opdrachten binnen.

De grazer

Dit zijn doeners, zij vinden het uitvoerende werk het leukst om te doen. Ze lopen minder warm voor bijvoorbeeld het doen van administratie en het bijwonen van vergaderingen.

Het hoofd van de kudde

Dit zijn mensen die goed het overzicht hebben over hun medewerkers en dragen er zorg voor dat iedereen zich bezighoud met zijn of haar taak. Hij of zij stuurt aan vanuit zijn of haar werk en levenservaring.

Als je deze rollen ziet wat zegt dit dan over de medewerkers in je team?

De herder en hond zijn onlosmakelijk verbonden met de kudde, zij helpen de kudde op weg, beschermen hen wijzen hen de weg.

~~De herders hond~~

De hond bewaakt de grenzen en de eenheid van de kudde. Hij houdt de kudde bij elkaar. Hij geeft de grenzen aan waar de kudde wel en niet mag grazen. Hij drijft de kudde voorwaarts en kan schapen die achterblijven ophalen en terug drijven naar de kudde.

Dit is een oud Duitse hoed hond.

Ben jij de kudde weleens kwijtgeraakt?

Het aangeven van grenzen is voor iedereen een uitdaging. Als je hoog sensitief bent voel je goed aan wat een ander nodig heeft en dit doet een appel op je zorgzaamheid. Door teveel te zorgen voor een ander en te weinig voor jezelf ga je over je grens heen.

'Voor je het weet raak je vermoeid en achterop en verwijderd van de kudde'

Kan jij je eigen denkbeeldige herdershond meer voor je laten werken om je grenzen te bewaken?

Ik hoop dat het lezen van deze blog een aanzet voor je is om eens te kijken naar hoe goed jij zorgt voor jezelf, hoe de rollen verdeelt zijn op je werk en hoe goed jij de grenzen bewaakt.

De rol van de herder ben ik niet vergeten, de rol van herder komt in mijn volgende blog aan bod.

Wil jij mijn blogs liever in je mail ontvangen? Dat kan door je te abonneren op mijn blog.

Wil jij samen met mij een wandeling maken in een gebied waar een kudde schapen loopt? En wil jij één van de paralellen eens onder de loep nemen die een kudde ons laat zien?

Ik loop graag (zonder gemekker) met je mee!

Je kan me vrijblijvend mailen op info@sensitiefinzijn.nl of bellen op 0640241415

liefs,

Chandrika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *