Spread the love

Het keerpunt

"Ik heb veel gezien, en gehoord, veel gevoeld. Onmacht, woede, verdriet, verlies.
Een zwevend deel op deze aarde, dat ben ik.
Niet gemaakt om te landen, te hechten en uit te groeien tot een volwaardig geheel.
Blijf ik dwalen in onzichtbaar zijn?
Ik koos de stap naar het volle licht, daardoor kreeg ik een gezicht.
In de schaduw kleeft nog een deeltje van mij, het grootste deel is licht en vrij.
Zweven doe ik alleen nog van geluk".


vier jaar geleden werd ik gedreven door een onrustig en wanhopig gevoel. Ik verlangde naar een nieuw begin. Ik wilde zo graag bevestiging krijgen over mijzelf, over wie ik was en of het wel ‘goed’ deed. Ik stelde mij hierin heel afhankelijk op en zocht die bevestiging bij anderen. Ik realiseerde me dat ik het antwoord hierop niet langer bij anderen moest zoeken.

Ik nam contact op met een wandelcoach, omdat ik niet tegenover iemand wilde zitten die mij een vragenlijst zou toeschuiven en waarmee ik vaak oogcontact moest maken. Ik wilde tijdens mijn eerste wandeling mijn wandelcoach zoveel vertellen dat ik regelmatig naar adem hapte en struikelde over mijn woorden. Tijdens de wandelingen met haar kwam ik tot het inzicht dat ik mijzelf erkenning kon geven. Mijn zelfbeeld werd door anderen bepaald. In de natuur en de ruimte daar kon ik onder haar integere begeleiding van binnenuit mijn zelfbeeld gaan versterken.

We hebben geen invloed op waar onze wieg staat

Veulen, achterste wold Peize.

Mijn wieg stond in India. Vanuit een klein plaatsje in het westen van India ben ik toen ik twee weken was naar een kindertehuis in het oosten van India gebracht. Toen ik bijna twee jaar was werd ik met de ‘adoptie pakketdienst van wereldkinderen’ naar Nederland gevlogen.

Dit had tot gevolg dat ik mij al jong en heel snel leerde aanpassen. Dit werd nog eens versterkt door grote veranderingen aan het begin van mijn leven in Nederland. Het aanpassingsvermogen had ik zo strak om mijzelf heen gewikkeld dat ik het ging dragen als een onzichtbaar korset.

Op weg naar volwassenheid

Ik wilde overal aan meedoen, legde de lat ongelofelijk hoog en ging zo over mijn grenzen heen dat ik continue stress en adrenaline in mijn lijf had. Zo werkte ik op meerdere locaties in de zorg en zong ik bij twee koren. Er kwamen in die tijd ook een paar hele lieve en mooie mensen op mijn pad. Mensen die mij bijstonden en liefdevol ontvingen. Achteraf gezien had ik dit nodig, want ‘het korset’ begon steeds meer te knellen.

Middenin het leven

Nabijheid, 2 schapen in Wilp vlakbij de IJssel

Ik was niet gewend om iemand dichtbij me te laten komen. En dat is nog steeds een uitdaging. Gelukkig hield Gerjo voet bij stuk, hij keek door ‘het korset’ heen. Samen kregen we twee bijzondere, gevoelige en gewoonweg fantastische kinderen. Ik noem ons vieren weleens quasi verontwaardigd ‘een zooitje ongeregeld’. We leren elkaar liefhebben, loslaten en vasthouden.

Het leven begint pas als je veertig bent

Mijn wandelcoach heeft me geleerd om in kleine stapjes eigen keuzes te maken. Zo ben ik begonnen om mijzelf stukje voor stukje te bevrijden van het korset. Hierdoor kom ik telkens weer dichterbij mijzelf. Het negeren van gevoelens is verleidelijk omdat het eng is om ze toe te laten. Ik heb ervaren dat zowel positieve als negatieve gevoelens gezien en gehoord willen worden. Ze horen bij mij. Net als het ‘zwarte schaap’ ook bij de kudde hoort.

Wat is jouw moment om opnieuw te beginnen?

Nu ik zelf voel dat ik zelf goed ben zoals ik ben en hoe bevrijdend dit is, wil ik anderen dit ook laten ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat je nooit te jong of te oud bent om opnieuw te beginnen en je te bevrijden van jouw korset.

Heb jij behoefte om je verhaal eens te vertellen? Draag jij ook een onzichtbaar korset? Heb jij na het lezen van deze blog zin om samen op pad te gaan?

Neem dan gerust contact met mij op, ik wandel graag een stukje met je mee!

Foto gemaakt door Monique ten Klooster in de Levenstuinen van groot Hontschoten in Teuge

Liefs,

Chandrika

ps: voor contact zie de pagina ‘contact & coaching’

Ik heb t/m 20 juli een hele mooie aanbieding!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail mij nieuwe blogs

Mail mij als er weer een nieuwe blog live staat.