De kracht van sensitief lezen.

Spread the love

Boeken zijn niet meer weg te denken uit mijn leven. Dat ik boeken nu zie als één van de belangrijkste schatten op deze aarde is niet altijd zo geweest. Mijn enthousiasme voor lezen was, toen ik op de basisschool zat, ver te zoeken. Mijn jongste zusje deed niets anders dan lezen, zij verslond boeken. Ik had er als kind het geduld niet voor en ik kon me niet goed concentreren. Diep in mijn hart benijdde ik mijn zusje omdat zij zich helemaal kon afsluiten van de wereld. Onze dochter lijkt (gelukkig) op haar tante en zij heeft sinds de basisschool al heel wat boeken gelezen.

Toen ik veertien jaar was las ik jeugd romannetjes over het wel een wee bij ‘manege Picadero’ geschreven door Heleen Taselaar. Een paar jaar geleden heb ik in een sentimentele bui een paar boekjes van deze ‘zwijmelreeks’ gekocht bij een boekenmarkt.

Wat was (ben ;)) ik dol op deze boekjes!

Het echte lezen

Ik was begin twintig toen het vuur voor lezen pas echt aanging. Ik was bij een vriendin op bezoek en op haar salontafel lag het nieuwste boek van de Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson. Terwijl zij koffie zette begon ik een paar bladzijden te lezen en ik werd meteen gegrepen door haar beeldende manier van schrijven.

“Ze reed in noordelijke richting om haar moeder te vertellen dat ze een kind zou krijgen maar niet van plan was te trouwen. In de hoofdstad was de nazomer nog steeds donkergroen geweest, maar vlak boven Sala vlamden de eerste rode strepen in de esdoorns en toen ze Bollnäs naderde, mepte de noorderwind indrukwekkende bundels gouden berkenblad tegen haar voorruit.”

Na het bezoek aan mijn vriendin heb ik vrij snel het boek ‘Elizabeths dochter’ voor mijzelf aangeschaft. In de jaren die volgden heb ik alle boeken van Fredriksson verzameld. De naam van onze dochter komt zelfs uit één van haar boeken. Vrouwen spelen in Fredriksson haar boeken altijd een centrale rol. De vrouwen in haar boeken hebben aan het begin van het boek een ondergeschikte rol en komen dan op een keerpunt in hun leven waarna zij zich meer en meer ontwikkelen tot sterke, autonome vrouwen. Het is een geschenk om mijzelf met deze sensitieve, kwetsbare, eigenzinnige en sterke vrouwen te identificeren.

Het boek Elizabteths dochter is het eerste boek dat ik heb gelezen van Marianne Fredriksson. Het boek Norea dochter van Eva is onderdeel van een trilogie die heet: ‘de kinderen van het paradijs.’

Ik heb vanaf mijn twintigste tot nu veel verschillende soorten boeken gelezen. Ik kan nog steeds heel blij worden als ik een auteur ontdek waarvan ik nog meer boeken kan gaan lezen. Het is dezelfde kick als het ontdekken van een geweldige netflix serie waarvan je alle seizoenen nog tegoed hebt.

Hoog sensitief en lezen.

Als ik een boek lees, ga ik helemaal op in de hoofdpersoon en ik leef tot in de puntjes mee met wat hij of zij beleefd. Zo ben ik van Workum in Friesland tot Adelaide in Australië ‘meegefietst’ met Marcia van der Meer. Ik zat als het ware tussen al haar bagage achter op haar (zwaar bepakte) fiets.

Dit boek is een must voor een fiets en reisliefhebbers.

Het empathisch vermogen wat hoog sensitieve mensen zo siert kan ook een valkuil zijn als het verhaal of de hoofdpersoon teveel onder je huid kruipt. Je vermogen je teveel inleven in een boek kan namelijk zorgen voor overprikkeling. Bijna iedereen kent het persé willen uitlezen van een boek waardoor je een deel van je nachtrust opoffert. Dit is als je hoog sensitief bent niet persé anders. Toch is er wel een verschil in verwerkingstijd als je hoog sensitief bent. Een erg spannend of emotioneel boek, kan omdat je er helemaal inkruipt, nog dagen in je systeem zitten. Je kan dan moeilijk loskomen van de hoofdpersonage waar je mee op jacht bent geweest om (bijvoorbeeld) een seriemoordenaar te vinden.

‘Hoog sensitieve lezers voelen alles wat ze lezen. Alle sferen en beelden komen levensecht binnen. Ze stijgen als het ware op om een tijd te vertoeven en rond te zweven in die andere (fictieve) wereld. Omdat ze er zo sterk in opgaan hebben ze ook meer tijd nodig om weer te landen in hun eigen wereld als het boek weer uit is.’

Een paar jaar geleden kon ik een bloedstollend verhaal nog redelijk snel van me afzetten. Nu blijft de spanning op een ongemakkelijke manier kan nagalmen in mijn hoofd. Ik lees daarom geen thrillers of hele heftige waargebeurde verhalen meer. Ik lees het liefst romans, autobiografieën, of kennisboeken.

Een tip van mij aan jou als hoog sensitieve lezer is om te lezen wat op dat moment goed voelt. Heb je behoefte aan ontspanning en romantiek koop of leen dan een ‘feelgood’ roman. Ben je benieuwd naar een oorlogsverhaal lees dan op een moment waarin je daarna niet direct naar bed hoeft en je het verhaal even van je af kan schudden of verwerken voordat je gaat slapen. Dit kan je doen door een heel andere activiteit te gaan ondernemen zoals spelen met je kind, eten koken of een wandeling maken.

Hoog sensitief zijn betekent niet dat je minder moet gaan lezen of met minder plezier. Wel is het fijn om je bewust te zijn wat een boek met je kan doen en dat je ook na het lezen van een boek echt even mag landen.

Lezen vergroot je wereld.

Lezen vergroot mijn wereld. Ik heb gelezen over andere culturen en landen. Door ervaringsverhalen van anderen te lezen is er meer kennis en begrip gekomen over levens van andere mensen.. Ik train mijn hersenen in het opslaan en samenvatten van informatie als ik lees voor mijn studie natuurcoaching. Tot slot lees ik in bed vlak voor het slapen, het is heerlijk om samen met een goed boek in slaap te vallen ;))

Winactie! De winactie is vandaag 24-01-2021 gesloten!

Je kan door het beantwoorden van de onderstaande vraag de gedichtenbundel ‘een onsje lief’ van Yara Hannema winnen. Je krijgt twee bundels, één voor jezelf en één om weg te geven. We kunnen nog steeds veel extra onsjes lief gebruiken in deze tijd! In beide boekjes staat een persoonlijk woordje van Yara. Ze heeft gedichtjes geschreven die mij raken, doen glimlachen én doen nadenken. De illustraties (Gaia Nuissl)zijn prachtig en hebben een botanisch tintje.

De vraag is:

Welk boek heb jij voor het laatst gelezen óf in welk boek ben je nu aan het lezen?

Je kan mij dit laten weten in een reactie op deze blog (deze blog even aantikken dan staat eronder een mogelijkheid om een reactie te plaatsen) of als reactie onder het bericht over deze blog op instagram (Chandrika8079) of mijn facebook pagina (Chandrika van der Meulen).

Liefs!

Chandrika.

Een onsje lief!

4 antwoorden op “De kracht van sensitief lezen.”

  1. Wat mooi beschreven allemaal . Ik zou willen dat ik zo kon lezen 😉 . Ik merk nog vaak dat ik toch de concentratie niet goed kan vasthouden . Daardoor lees ik niet snel en ligt er vaak maanden hetzelfde boek op mijn nachtkastje . Maar idd een boek moet je meenemen en dan gaat het lezen vanzelf. Ik lees op dit moment het boek van Merijn Kamerling … Nu ik je zie . Had het boek van Isa Hoes ook gelezen. Ben nu heel benieuwd naar het verhaal van Merijn .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *